تبلیغات
عکس بازیگر و خواننده picone.mihanblog.com - کاشت پیاز

کاشت پیاز

شنبه 30 اردیبهشت 1391 10:30 ق.ظنویسنده : admin ---

 

پیاز خوراکی،( Allium cepa L ) یکی از قدیمی‌ترین سبزیها در دنیا و ایران است که خاستگاه آن در ایران و افغانستان ذکر کرده‌اند. این محصول سه هزار سال قبل از میلادمسیح در مصر کشت می‌شده‌است و بر اساس برخی اسناد کارگرانی که در ساختن اهرام مصر فعالیت می‌کرده‌اند از پیاز به عنوان غذای اصلی استفاده می‌کردند. پیاز به خانواده آلیاسه (Alliaceae) متعلق است و گیاهی است دو ساله با رشد بوته‌ای ضعیف، برگ‌های استوانه‌ای شکل توخالی که در سال اول با توجه به طول روز مورد نیاز خود تشکیل سوخ (Bulb) داده و در سال دوم با کشت سوخها و پس از ظهور ساقه(های) گل دهنده و چترها تولید بذر می‌نماید. مهم‌ترین فاکتورهای محیطی موثر در تشکیل سوخ درجه حرارت و طول روز است و بر این اساس ارقام پیاز به سه گروه شامل ارقام روز بلند، روز متوسط و روز کوتاه تقسیم بندی می‌شوند. اهمیت این موضوع در تعیین زمان مناسب کاشت است به طور مثال برای کاشت ارقام روز بلند مانند قرمز آذرشهربه طور معمول فروردین ماه اقدام به کاشت می‌شود.

فواید و ارزش غذایی پیاز

این محصول از نظر ارزش غذایی به دلیل دارا بودن قندها، ویتامین‌ها به ویژه و ویتامین ث، مواد معدنی بخصوص کلسیم، فسفر و پتاسیم دارای اهمیت است. از سوی دیگر به دلیل داشتن مواد آنتی بیوتیک پیاز از جنبه دارویی پراهمیت است به گونه‌ای که این محصول می‌تواند با تقویت سیستم دفاعی بدن در پیشگیری از بیماری‌ها موثر باشد.

پیاز باعث آرامش می‌شود و در کاهش فشار خون و چربی خون موثر است. پیاز سرشار از گوگرد است و گوگرد موجود در آن برای ضد عفونی کردن خون، شش‌ها و برطرف کردن آسم، ورم گلو و برونشیت موثر است مصرف پیاز موجب تقویت غذه اشکی و گوارشی می‌شود. پیاز دارای آنتی بیوتیک است که خون و مجاری تنفسی را ضد عفونی می‌کند، پیاز در درمان بسیاری از بیماری‌ها از جمله بیماری‌های کلیوی، مثانه، ورم ساق‌ها، پروستات و رماتیسم مفصلی موثر است، همچنین مصرف پیاز باعث آرامش افراد می‌شود، پایین آورنده فشار خون و کاهش دهنده چربی خون است. عمده تولید پیاز ایران در شهر قهدر یجان در استان اصفهان صورت میگیرد متوسط برداشت در این شهر هکتاری 100 تن میباشد


- تهیه زمین
براى کاشت پیاز شخم پائیزه به عمق ۲۰ تا ۳۰ سانتى‌متر ضرورى است.
الف- نشاءکاری
کاشت بذر در گلخانه یا در خزانه هواى آزاد انجام مى‌گیرد. زمان کاشت بذر معمولاً ۸-۱۰ هفته قبل از مساعد شدن هوا براى انتقال نشاء به زمین اصلى مى‌باشد. با کاشت حدود ۲۵-۳۵ کیلوگرم بذر در هکتار مى‌توان تعداد نشاء کافى جهت نشاءکارى ۱۰ هکتار زمین تولید کرد. نشاءها در زمین اصلى به‌فواصل بوته‌ها ۷-۱۰ سانتى‌متر و ردیف‌ها ۳۵-۴۵ سانتى‌متر کاشته مى‌شوند.
ب- بذرکاری
تولید پیاز با روش بذرکارى ارزانترین و معمولى‌ترین روش تولید پیاز مى‌باشد. زمان کاشت بذر معمولاً در بهار بعد از رفع خطر سرما مى‌باشد. در شرایط آب و هوائى مشابه کرج مى‌توان از اواسط تا اواخر فروردین اقدام به کشت نمود. در نواحى گرم جنوبى ایران بذر پیاز را در پائیز و زمستان مى‌کارند.
ج- مقدار بذر
به‌طور کلى براى تولید پیازهاى درشت مقدار ۸-۱۰ کیلوگرم در هکتار و براى تولید پیازهاى متوسط حدود ۱۴ کیلوگرم بذر در هکتار کاشته مى‌شود. براى ایجاد تراکم بوته کافى فواصل ردیف‌ها ۲۵ سانتى‌متر و فاصله بوته‌ها ۸-۱۰ سانتى‌متر انتخاب مى‌گردد. عمق مناسب کاشت بذر ۲ تا ۳ سانتى‌متر مى‌باشد.
د- کاشت پیازهاى کوچک
استفاده از این روش مستلزم تولید پیازهاى کوچک در سال قبل مى‌باشد. هر چه پیازهاى تولید شده ریزتر باشند ارزش زراعتى آنها بیشتر خواهد بود. براى این منظور از اواسط تا اواخر بهار بذر پیاز را با تراکمى در حدود ۱۰ برابر معمول یعنى ۱۰۰تا ۱۲۰ کیلوگرم در هکتار و یا ۱۰-۱۲ گرم در متر مربع و به‌فاصله ردیف‌هاى ۲۰ سانتى‌متر مى‌کارند.
ه- زمان کاشت
کاشت غده‌ها در بهار پس از رفع خطر سرما انجام مى‌گیرد، فاصله ردیف‌هاى کاشت را ۲۵-۳۰ سانتى‌متر و فاصله غده‌ها را ۸-۵ سانتى‌متر انتخاب مى‌کنند.
- کوددهى
همراه با شخم پائیزه کود پایه به میزان ۱۲۰-۸۰ کیلوگرم اسیدفسفریک و ۱۲۰-۱۵۰ کیلوگرم پتاس داده مى‌شود. با وجودى که پیاز به بافت خوب خاک نیاز دارد، استفاده مستقیم از کود حیوانى جایز نیست زیرا کود حیوانى باعث دیررس شدن محصول شده و از طرفى چون به‌طور یکنواخت در سطح مزرعه پخش نمى‌شود مانع حرکت ماشین بذرپاش مى‌گردد در این صورت نه تنها بذرها در عمق یکنواخت خاک قرار نمى‌گیرند، بلکه ریشه‌ها نیز قادر به گسترش در عمق خاک نخواهند بود.
به‌همین دلیل پیاز را در تناوب بعد از گیاهانى مى‌کارند که قبلاً کود حیوانى دریافت داشته‌اند. علاوه بر کود حیوانى که در مصرف آن باید دقت زیادى به‌خرج داد، مصرف ازت نیز به‌‌علت اثر مثبت و یا منفى که روى زودرسى و دیررسى و خواص انبارى پیاز دارد باید حساب شده و به‌ میزان لازم صورت گیرد.
در مناطق گرمسیر هنگام برداشت باید ۳۵-۲۵ % برگ‌هاى گیاه و در مناطق سردسیر ۵۰% از برگ‌ها خشک شده و بر روى زمین افتاده باشند. این امر نمایان‌گر رسیدن پیازها است.


منبع:
http://elmekeshavarzi.ir

منبع:
http://picone.mihanblog.com
برای دریافت جدیدترین عکسها ایمیل خود را ثبت کنید
ایمیل:
استخدام،کاریابی،اشتغال آخرین ویرایش: - -

 
چهارشنبه 14 تیر 1396 10:58 ق.ظ
whoah this weblog is great i really like studying
your articles. Stay up the good work! You recognize, lots of people are looking around for
this information, you can help them greatly.
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر